Sayfamızda İlber Ortaylı Atatürk Hakkında Sözleri, İlber Ortaylı Atatürk ile İlgili Sözleri, İlber Ortaylı Atatürk Sözleri, İlber Ortaylı Atatürk Yorumu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk İlber Ortaylı Sözleri, İlber Ortaylı Gazi Mustafa Kemal Atatürk Alıntılar bulunmaktadır.
Güzel sözler sitemizde bu sayfamızda “İlber Ortaylı Atatürk Hakkında Sözleri” bir araya topladık. Sayfamızda yer alan sözleri sosyal medya hesaplarınızda yayımlayabilir, mesaj yoluyla sevdiklerinize iletebilirsiniz.
İlber Ortaylı Atatürk Hakkında Sözleri
Atatürk Türkiye’si bozkırın ortasında bir ışıltıdır.
Kanuni’yi sevmek için Atatürk’e düşman olmaya gerek yok.
Atatürk bir askeri dehadır. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Atatürk’ü sevmek, her Türk vatanperveri için milli bir ibadettir. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Cephede bile kitap okumuştur. Çünkü Atatürk gerçek bir kitap tutkunudur. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)
Şurası çok açık ki Atatürk cehalete düşmandı. Bu yüzden de eğitim onun için ön planda geliyordu. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)
Atatürk bu milletin aranan lideridir. Millet, başı her sıkıştığında onu özler ve bu sebeple de silinemez bir şahsiyettir. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
O, hakikatten bir cumhurbaşkanıdır. Ebedi cumhurbaşkanımızdır. Bu vasfı inşallah başkaları da kazanır ileride. Ama şimdilik o.
Ümitlerin yok olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bu zamanda Türklerin tutunduğu isimlerin başında ise Atatürk gelmektedir. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Atatürk, yıpratılma seansları ile zarar görmeyecek, son derece önemli ve anıtsal bir siyasi portredir. Dolayısıyla, Atatürksüz bir tarih düşünülemez. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Türklerin büyük maraşelleri, büyük devlet adamları her asırda vardı. Fakat Atatürk dünya tarihinin de nadiren gördüğü bir yönetici, bir dehadır. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Atatürk‘ün baba ve anne tarafından dedeleri birkaç kuşak öncesine kadar bellidir ve isim isim bilinir. Aslen bir Türk köyü olan bugünkü Makedonya’nın Kocacık köyündendir. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Atatürk’ün özel hayatını çok konuşmanın hiçbir manası yoktur. Bu yanlış bir tutum değil ama yetersiz bir meraktır. Böylesi büyük liderlerin özel hayatlarını bilen bilmeyen konuşamaz. (Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı)
Her şey bir yana, o, Türkiye tarihini ve Türk toplumunu değiştiren bir başbuğdur ve onun yaptıklarının izleri hukuk hayatında, kültürel alanda hiç değişmeyecek şekilde devam edecektir. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Bugün son derece bilgisiz insanlar Atatürk üzerine konuşuyor ancak bu ne tarihçilik ne de başka bir tür metindir. Bizim ülkemizde sağcısı da solcusu da araştırmadan yaratmaya meraklıdır. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Mustafa Kemal’e bu ismin rüşdiye yıllarında, onu seven bir hocası tarafından “İkimiz de Mustafa’yız, sen Kemal ol” denilerek verildiğini biliyoruz. Kemal “olgun, aklı başında, mütekâmil” demektir. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Samsun, Anadolu’ya çıkış noktasıydı. Bu tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biridir. Atatürk de zaten Nutuk’u bu tarihten başlatır. Belki kendi doğum gününün tarihi olarak 19 Mayıs’ı seçmesi de böyle açıklanabilir. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
23 Nisan 1920 önemli bir tarihtir, zira, bu tarihte milletimizin adı, devletin adı olarak konmuştur. Bu isim “Birleşik Devletler” tarzında bir isim değildir, bilakis, tarih boyunca var olan bir kavmin adının bir devlete verilmesidir. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Atatürk dünya tarihinin nadiren gördüğü bir dehadır. Cumhuriyet demek Kemal Atatürk demek, her şeyden evvel kanun, nizam ve hukuk demek. O, hakikatten bir cumhurbaşkanıdır. Ebedi cumhurbaşkanımızdır. Bu vasfı inşallah başkaları da kazanır ileride.
Bu toplumda Atatürk’ü zihinlerden silmeye çalışmak bir lükstür, lüzumsuz çabadır. Yanlış tanıtmaya çalışmak da, amatör tarihçilerin işi olsa bile, gülünçtür. Onun için girişilecek en önemli iş Nutuk’u, Atatürk’ün söylev ve demeçlerini derleyip okumaktır. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Bir kesim ısrarla, “Çanakkale’de Atatürk yoktu, deniz savaşında yoktu, başında yoktu, sonunda vardı” diyor. Herhalde fundamentalist duygularla, Türkiye’nin laik önderi hafızalardan silinmek isteniyor, diye de düşünülebilir. Oysa onun kişiliğinde hiç unutulmayacak husus askerliğidir. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Bir memleketin sahibi kimse, komutanın da iyisi ondan çıkar. Çıkmazsa o iş yürümez. Mesela, o tarihte Mustafa Kemal Bey dedikleri adam haritasız Gelibolu’yu biliyordu. Balkan savaşı sırasında Gelibolu’da bulundu. Yutmuş araziyi. Araziyi yuttuğu için de haritaya bakmıyor.
Atatürk’ün başarısındaki en önemli faktör fevkalade vazgeçmez bir iradesinin olmasıdır. Âdeta Rumeli inadı vardır. Olmalı dediği an, olabilir yoktur. Olmalı dediği an, oluyor, onu olduruyor. Bu herkes için lazım olan şeydir. Sanatçı için de bilim adamı için de lazımdır. Gerçekten yaratacak, atılımı yapacak iş adamı için de lazımdır. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Atatürk bu milletin aranan lideridir. Millet, başı her sıkıştığında onu özler ve bu sebeple de silinemez bir şahsiyettir. Atatürk, yıpratılma seansları ile zarar görmeyecek, son derece önemli ve anıtsal bir siyasî portredir. Dolayısıyla, Atatürksüz tarih düşünülemez. Bunun böyle olduğu zamanla daha da iyi anlaşılacaktır. Tarih, Atatürk’ün etrafında şekillenmelidir ve öyle de olacaktır. . (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Tarihin akışını değiştiren, ona mührünü vuran veya büyük tehlikelere mâni olan liderlere her memlekette rastlamak mümkün değildir. Türklerin her asırda büyük mareşallerinin ve büyük devlet adamlarının olduğu bilinmektedir ve Türkiye böylesi bir zenginliğe sahiptir; fakat Atatürk nadiren görülen bütünleyici bir yönetici, bir dehadır. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Mustafa Kemal Paşa 1918’de , “Geldikleri gibi giderler” demişti. Bu bir düş kurma ifadesi değildi, zira, kurmay kafası gideceklerini anlar. “ Bunlar yorgun. Biraz uğraşırsan, aklını başına toplarsan, teslim olmazsan gider bunlar” diyordu ve nitekim gittiler.” (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Selanik’te Ali Rıza oğlu Mustafa olarak başlayan hayatı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk olarak nihayete erdi. Arkasından gerçekten de bir milli matem doğdu, resmi programı aşan bir şok ve hüzün! Büyük adamların pek azı böyledirler ; ama daha azı vefatlarından sonra dahi özlenirler. Bizim özlediğimiz gibi… (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Mustafa Kemal için olumsuz, sahte bir biyografi yazmak eğilimini sadece fundamentalizme bağlamıyorum. Burada bir etnik kıskançlık da var. Maalesef Türkiye’de bazı grupların etnik duyguları, ana unsurlar sayılan Türklerin kültürel hafızadaki, tarihteki yerini tahrip etmekle ilgili bir çabaya yöneliktir. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
İzmir’in kurtuluşu sonrasında hükûmet konağına girerken merdivenlere serilen ve “Onlar işgal ettiklerinde Türk bayrağını yere sermişlerdi” denilerek çiğnemesi istenen Yunan bayrağını kaldırtıp, “Bayrak bir milletin namusudur, ayaklar altına alınamaz” diyecek kadar büyük bir adamdır. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)
Atatürk milliyetçidir. Bir TÜRK milliyetçisidir ama bunun yanında evrensel bir adamdır. Barışçıdır, dövüşmesini bildiği gibi barışmasını da bilir. “Mecbur kalmadıkça savaş bir cinayettir” demiştir. İzmir’in kurtuluşu sonrasında hükûmet konağına girerken merdivenlere serilen ve “Onlar işgal ettiklerinde Türk bayrağını yere sermişlerdi” denilerek çiğnemesi istenen Yunan bayrağını kaldırtıp, “Bayrak bir milletin namusudur, ayaklar altına alınamaz” diyecek kadar gerçek şövalyedir. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)